Onderzoek medische rijgeschiktheid

Om een rijbewijs te kunnen bezitten dient u zowel rijgeschikt te zijn als over de juiste rijvaardigheid te beschikken. U heeft hiervoor in het verleden een rijexamen afgelegd en een verklaring omtrent uw medische omstandigheden ingevuld, de zogenaamde 'Eigen verklaring'.

Medisch onderzoek voor rijvaardigheid en –geschiktheid

Het onderzoek is bedoeld om te beoordelen of er sprake is van een medisch probleem, waardoor het niet veilig is om deel te nemen aan het verkeer. De kosten voor zo’n onderzoek à € 384 dient u zelf te voldoen. Indien u eventueel een tweede onderzoek aanvraagt, bedragen de kosten hiervan € 450.

Bezwaar maken tegen medisch onderzoek van het CBR

Heeft u een medisch onderzoek opgelegd gekregen? Teken bezwaar aan. Van Oosten Advocaten is na jarenlange ervaring niet voor niets de grootste en meest geduchte tegenstander van het CBR geworden. Stel direct uw vragen via het formulier hiernaast.

Lees hieronder verder over het medisch onderzoek…

Waarom de hulp van Rijbewijsprobleem.nl inschakelen?

  • Wij zijn gespecialiseerde advocaten: wij benutten alle kansen
  • Wij zijn ook buiten kantooruren bereikbaar voor directe bijstand bij rijbewijsproblemen
  • Door onze specialisatie werken wij efficiënt. De kosten blijven dus laag
  • Wij helpen u snel en efficiënt door heel Nederland
  • U krijgt altijd een van onze specialisten aan de lijn
  • In sommige gevallen is pro-deo bijstand mogelijk

Strenge keuringen door CBR-psychiaters en -artsen

Het onderzoek bestaat uit verschillende onderdelen en wordt door een onafhankelijk specialist (bijvoorbeeld een neuroloog, oogarts of cardioloog) uitgevoerd. De arts die u onderzoekt zal onder andere vragen stellen over uw gezondheid en uw medische situatie en vaak wordt u ook lichamelijk onderzocht. Het kan zo zijn dat u zich hiervoor gedeeltelijk moet uitkleden. Soms komt het ook voor dat de arts uw bloed en urine onderzoekt.

Over het algemeen zal het CBR een medisch specialist aanwijzen, die vervolgens de opdracht heeft om zeer streng te keuren. Ga daarom nooit onvoorbereid naar een keuring toe en denk vooral niet dat de arts op een deugdelijke en onafhankelijke manier zijn werk uitvoert. De ervaring leert namelijk vaak anders.

Is de procedure correct verlopen?

Het is van groot belang te controleren of het medisch onderzoek op de juiste wijze verloopt. De bevindingen van de medisch specialist en de resultaten van het medisch onderzoek worden vastgelegd in een verslag van bevindingen, wat (pas na uw toestemming!) naar het CBR wordt gestuurd ter beoordeling.

Het is verstandig om u zich over een dergelijke CBR keuring te laten adviseren. Wij kunnen u voorbereiden op CBR keuringen (link naar ‘Een CBR keuring’). Ook raden wij vaak aan om, voordat u een keuring bij het CBR ondergaat, een bezoek aan uw eigen huisarts te brengen. Op die manier bent kunt u vooraf al maatregelen nemen, om de beste resultaten te behalen bij het medisch onderzoek van het CBR.

Bezwaar aantekenen voor CBR medisch onderzoek

Er zijn twee momenten in deze procedure waarop u bezwaar kunt aantekenen. U kunt in eerste instantie bezwaar maken tegen de oplegging van het onderzoek. Daarnaast kunt u na het ondergaan van het onderzoek bezwaar maken tegen de uitslag ervan.

Houdt u er rekening mee dat u altijd binnen zes weken bezwaar dient aan te tekenen of beroep dient in te stellen. Neemt u in dergelijk geval zo spoedig mogelijk contact op met Van Oosten Advocaten. Wij kennen deze procedure als geen ander en weten welke eisen het CBR aan bestuurders stelt. De kansen op succes worden sterk vergroot als u snel actie onderneemt. Neem dus direct na de eerste brief van het CBR contact met ons op.

Dankzij de specialisten van Rijbewijsprobleem
heb ik eindelijk mijn rijbewijs terug

Lees meer ervaringen

Specialisten

Specialisten

De advocaten van Rijbewijsprobleem.nl zijn gespecialiseerd in verkeersrecht. Ons team staat u bij met alle voorkomende rijbewijsproblemen.

Over onze specialisten

De kosten

De kosten

Dankzij onze specialisatie werken we efficiënt waardoor de kosten laag blijven. In sommige gevallen komt u in aanmerking voor de door de overheid - pro deo - gefinancierde rechtsbijstand

Meer over de kosten