Alcoholslot vaak opgelegd

Het CBR heeft het afgelopen half jaar aan zo'n 2300 bestuurders een alcoholslotprogramma opgelegd. 530 van hen hebben een alcoholslot in de auto gekregen. De rest moet eerst nog een motivatiecursus volgen, wachten op een eventuele straf van de rechter of een rijverbod uitzitten. Zij krijgen daarna het slot ingebouwd.

Volgens de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) was het alcoholslotprogramma bedoeld om de harde kern stevige drinkers aan te pakken. Nu blijkt echter dat deze maatregel ook vaak ingezet wordt voor mensen die niet eerder met justitie in aanraking zijn geweest. Dat komt doordat het CBR, dat de maatregel sinds 1 december 2011 oplegt, geen inzicht heeft in eerder opgelegde boetes of straffen.

First-offenders

Veel first-offenders schrikken als ze meteen een alcoholslot krijgen, blijkt uit een rondgang langs juristen. "Veel bestuurders realiseren zich niet dat als ze met een slok te veel op in hun auto stappen de gevolgen zo groot zijn", zegt advocaat Geertjan van Oosten

Lees het hele artikel op NOS.nl »

Overige publicaties