Drankslot wankelt - Telegraaf.nl

AMSTERDAM - Het alcoholslot heeft zijn langste tijd gehad. Nu door een tijdelijke wetswijziging vrachtwagen- en buschauffeurs die worden betrapt met te veel drank op, geen slot meer hoeven te laten inbouwen, lijkt het verbod amper nog houdbaar. Er dreigt dan ook een lawine aan bezwaarschriften.

Het Alcoholslot heeft zijn langste tijd gehad - Van Oosten Advocaten - Rijbewijsprobleem.nlHet grootste en best ingevoerde advocatenkantoor op het gebied van verkeerszaken, Van Oosten Advocaten, stelt dat ook taxichauffeurs en wellicht zelfs vertegenwoordigers met succes een beroep kunnen doen op een juridische ontsnappingsroute die minister Schultz van Haegen (Infrastructuur) onlangs noodgedwongen in het leven riep.

Ze deed dat nadat een hele serie rechters had aangegeven er grote moeite mee te hebben dat truckers die in een gewone auto met een slok op worden betrapt direct voor twee jaar ook hun groot rijbewijs kwijt zijn. En daarmee vaak hun baan en inkomen. Het inbouwen van een alcoholslot in een vrachtwagen of bus is vooralsnog niet mogelijk, omdat daar te veel juridische haken en ogen aan zitten.

Gelijk

„Met deze stap is het alcoholslot juridisch onhoudbaar geworden”, oordeelt advocaat Geertjan van Oosten. „Iedereen is voor de wet gelijk en dus kun je niet truck- en buschauffeurs uitzonderen en tegelijkertijd andere mensen die het rijbewijs voor hun werk nodig hebben gewoon de boel laten inbouwen.”

„Dit kan zelfs met terugwerkende kracht gevolgen hebben voor mensen die al in het alcoholslotprogramma zitten. Wij gaan proberen zoveel mogelijk zaken voor de rechter te brengen. Alleen al bij ons kantoor lopen vele honderden van dit soort dossiers.”

Bron: Telegraaf.nl

Radio interview BNR Nieuwsradio

Geertjan Van Oosten, advocaten bij Van Oosten Advocaten en specialist in rijbewijs- en alcoholslotzaken bij Rijbewijsprobleem.nl, werd geinterviewd dooor BNR Radio. Luister hier het interview terug »

Bezwaar maken loont!

Door deze nieuwste wetwijziging loont het dus om bewaar te maken. Heeft u al een alcoholslot of dreigt er een alcoholslot? En heeft u uw rijbewijs nodig voor uw werk? Neem dan direct contact met ons op »

Toelichting door de specialisten van Rijbewijsprobleem.nl

Het alcoholslotprogramma ligt zwaar onder vuur. Al sinds de invoering ervan hebben wij ons hevig verzet tegen de verstrekkende gevolgen die het alcoholslotprogramma met zich meebrengt. Het alcoholslot kan in onze ogen een uiterst nuttig instrument zijn voor de onverbeterlijke drankrijder. Maar dan moet je er wel, net zoals in andere landen (bijvoorbeeld Zweden en België) op nauwkeurige, genuanceerde – en op de persoon toegespitste - wijze mee omgaan. Wij zien echter dat het alcoholslot zonder ook maar een blik te werpen op de omstandigheden van het geval door het CBR wordt opgelegd, waardoor in 95% van de gevallen het slot terecht kom bij mensen die eenmalig zo dom zijn geweest om met een paar borrels teveel op achter het stuur te kruipen. Zij niet de oorspronkelijke doelgroep, want de meeste mensen leren gewoon van hun fout, zeker nadat zij hier de strafrechtelijke consequenties (meestal een forse geldboete en een rijontzegging) van hebben ondervonden.

Doorgeslagen in regelzucht

Vadertje Staat (lees het CBR) is echter doorgeslagen in zijn regelzucht, waardoor jaarlijks duizenden mensen niet alleen met hele forse kosten (€ 4000,- à 5000) worden opgezadeld, maar ook hun werk verliezen als het slot niet kan of mag worden ingebouwd in de auto die zij voor hun werkzaamheden gebruiken. Even ter vergelijking, het land waar wij het van hebben afgekeken (Zweden) legt het slot tientallen keren per jaar op en onze zuiderburen het afgelopen jaar maar 6 keer. Het lijkt er op dat een gedeelte van de kritiek nu eindelijk, na een voorzet door de Raad van State is doorgedrongen tot de politiek.

Alcoholslot in vrachtwagens?

Omdat het alcoholslot op dit moment alleen in personenauto’s mag worden ingebouwd, was het feitelijke gevolg van de oplegging van een alcoholslotprogramma voor vrachtwagenchauffeurs dat zij (minstens) twee jaar hun werk niet zouden kunnen uitvoeren. Het eerste succes werd geboekt toen de Raad van State, de hoogste bestuursrechter, erkende dat het voor hen daarom gezien moet worden als een straf. Deze uitspraak heeft nu geleid tot een wijziging in de regelgeving.

Wetswijzging & Tussenoplossing

Op dit moment is men bezig met de invoering van het alcoholslot voor vrachtwagens, maar tot die tijd is een tussenoplossing bedacht. Het promillage waarvoor eerder een alcoholslot zou worden opgelegd leidt voor beroepschauffeurs met een C of D-rijbewijs nu tot een EMA-cursus. En hoewel deze oplossing slechts tijdelijk is, uiteindelijk zal het alcoholslot immers ook in bussenen vrachtwagens kunnen worden ingebouwd, zal deze groep vanaf nu niet meer hun baan, en daarmee hun inkomen verliezen als gevolg van het alcoholslot. Dit is maar de eerste stap, want er zijn wel meer mensen die voor hun inkomen afhankelijk zijn van hun rijbewijs maar die het alcoholslot niet in hun auto’(s) kunnen inbouwen. Denk bijvoorbeeld aan taxichauffeurs, postbodes, koeriers en bezorgers).

Gelijke gevallen gelijk behandelen

Gelijke gevallen moeten gelijk worden behandeld, dus ook deze mensen raden wij aan geen genoegen te nemen met de maatregel maar daartegen in verzet te komen.

Ons uiteindelijke doel is dat het alcoholslot in gevallen waarin het nuttig en nodig is wordt opgelegd. Dit kan je niet aan het CBR overlaten, maar moet geschieden door de wel genuanceerde en onafhankelijke rechter!

Zelf bezwaar maken?

Heb je een alcoholslot opgelegd gekregen of dreigt dit? En heb je je rijbewijs nodig voor je werk? Dankzij deze nieuwe ontwikkeling loont het om bezwaar te maken. Neem daarom direct contact op met de specialisten van Rijbewijsprobleem.nl. Wij kunnen je helpen met het aanvechten van het alcoholslot. Je hoeft je er niet bij neer te leggen! Neem nu vrijblijvend contact op of laat je gratis en vrijblijven terugbellen!

Overige publicaties