Verdere vervolging bij Alcoholslot is dubbelop en dus wettelijk verboden

Automobilisten met een alcoholslot in hun auto vanwege dronken rijden, kunnen voor die overtreding niet ook nog eens worden bekeurd. De installatie van het alcoholslot is straf genoeg. Dat heeft het Gerechthof in Den Haag gisteren bepaald. Volgens het hof zou verdere vervolging van automobilisten met een alcoholslot 'dubbelop' zijn. Dat is wettelijk verboden.

Het Openbaar Ministerie (OM) is het niet eens met de uitleg van het hof. Justitie vindt een alcoholslot 'slechts een bestuursrechtelijke sanctie' die buiten het strafrecht valt. Met andere woorden: als de rechter een drankrijder bovenop het alcoholslot ook nog eens een forse geldboete of gevangenisstraf wil opleggen, dan zou dat volgens het OM moeten kunnen. De verwachting is dat het OM in cassatie gaat.

De advocaten Annemiek van Spanje en Bas Jansen, die beiden diverse cliënten met een alcoholslot begeleiden zijn tevreden over de uitspraak van het hof. ,,Het alcoholslot is geen misselijke straf. Ik ben blij dat het hof dat nu ook inziet,'' zegt Jansen. ,,Een logische vervolgstap is dat de strafrechter voortaan een alcoholslot oplegt, en niet langer het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen.''

Van Spanje spreekt 'van de enige juiste beslissing'. ,,Je kan niet met droge ogen beweren dat je met een oplegging van deze zeer ingrijpende en kostbare maatregel niet wordt gestraft. En straffen horen in het strafrecht thuis,'' aldus de Amsterdamse advocate.

Het alcoholslot is een betrekkelijk nieuw wapen tegen het rijden onder invloed. Het wordt momenteel nog ingebouwd op voorspraak van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Dat beslist of mensen een alcoholslot in hun auto krijgen, ook als het een eerste overtreding betreft. Installatie van de apparatuur kost tussen de € 4000,- en € 5000,- euro. De drankrijder moet dat zelf betalen. Weigeren van het alcoholslot betekent dat het rijbewijs 5 jaar wordt ingenomen.

Het alcoholslot wordt sinds 1 december 2011 opgelegd aan bestuurders die tussen de 1,3 promille en 1,8 promille alcohol in hun bloed hebben. Beginnende bestuurders zijn al de klos bij 1 promille. Een alcoholslot is een startonderbreker waarin een bestuurder eerst moet blazen voordat de auto start. Bij een promillage boven de 0,2 slaat de motor niet aan. Ook tijdens het rijden moet af en toe worden geblazen. Het blaasapparaat blijft 2 jaar in de auto. De bestuurder dient tevens een begeleidingsprogramma te volgen en groepsessies over alcohol en het verkeer te volgen.

Het CBR wilde als uitvoerder 'niet inhoudelijk reageren'.

 

Bron: Het Algemeen Dagblad d.d. 22-09-2014 (Lees het originele artikel >>)

Overige publicaties