Alcoholslot naar strafrechter

Raadsheren: ‘Twee sancties voor zelfde vergrijp’

Den Haag - De kans is serieus aanwezig dat het alcoholslot straks alleen nog maar door de rechter mag worden opgelegd. Het kabinet overweegt de wet aan te passen na zware kritiek van rechters, advocaten en rechtsgeleerden. Zij vinden het onverteerbaar dat de maatregel nu automatisch mag worden genomen door het CBR.

Haagse bronnen bevestigen dit tegenover de Telegraaf. Of de stap naar de strafrechter wordt gezet, hangt af van de Raad van State. Nederlands hoogste rechtelijke orgaan buigt zich momenteel over de wetgeving rond het alcoholslot. Reden om dit te doen zijn uitspraken van het Haagse gerechtshof in drie zaken. In de vonnissen werd justitie niet-ontvankelijk verklaard, omdat de raadsheren het niet juist vinden een automobilist die al een alcoholslot moet laten monteren ook nog een boete of celstraf op te leggen. Dan zou er sprake zijn van twee sancties voor hetzelfde vergrijp.

Betrapt

Het Haagse hof was de laatste in een lange rij critici die het uitermate ongelukkig vinden dat het alcoholslot zonder tussenkomst van de rechter wordt opgelegd. Iedereen die door de politie wordt betrapt met een alcoholpromillage van 1,3 tot 1,8 moet volgens de wet aan het slot. Dat zijn zo’n zes glazen. Wie geen alcoholslot neemt, mag niet meer rijden. Het programma kost deelnemers zo’n 4500 euro.

“Op zich is het middel niet verkeerd wanneer je recidivisten wilt aanpakken. Maar wat niet klopt, is date r nu bij het opleggen van het slot op geen enkele manier rekening wordt gehouden met de persoonlijke omstandigheden. En je kan op geen enkele manier in beroep. Dat klopt van geen kant”, vat de in verkeerszaken gespecialiseerde advocaat Geertjan van Oosten de kritiek samen.

Het alcoholslotprogramma ligt overigens vanwege de studie van de Raad van State sinds oktober stil. Dat betekent dat er geen nieuwe sloten worden opgelegd. In totaal rijden er al vijfduizend automobilisten met de apparatuur rond.

Zoals verschenen in de Telegraaf dd. 15-01-2015

 

Overige publicaties