Mislukt alcoholslot kost de staat vele miljoenen

De Nederlandse staat heeft € 450.000 uitgekeerd aan 391 automobilisten die een alcoholslot hadden. Daarnaast claimen elf mensen tienduizenden euro's immateriële schade.

De totale kosten van het inmiddels afgeschafte alcoholslot, bedragen bijna vijf miljoen euro. Deze bedragen heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu vrijgegeven op verzoek van het Algemeen Dagblad.

Daarmee komen de kosten van het alcoholslot op een kleine vijf miljoen euro. Naast de compensatie is de Staat 2,7 miljoen euro kwijt aan de ontwikkeling van het slot en 1,6 miljoen euro aan juridische kosten.

Mogelijk loopt dat bedrag nog op, want minstens elf mensen claimen nóg eens tienduizenden euro's. Zij verloren door het alcoholslot bijvoorbeeld hun baan.

"Door het alcoholslot verloor ik mijn baan"

Onder hen is de 45-jarige vrachtwagenchauffeur Hans van Westerop uit Wognum. Hij eist los van de feitelijke kosten een schadevergoeding.

Volgens Van Oosten Advocaten, die ook de belangen van Van Westerop behartigen, voelt iedereen aan dat alcoholrijders bestraft moeten worden, 'maar wat het alcoholslot veroorzaakt, is buitenproportioneel'.

Geertjan van Oosten spreekt van een domino-effect: "Je hebt geen werk meer, kunt de hypotheek niet betalen, moet je huis uit. Zo kom je in een vicieuze cirkel terecht." De kans dat mensen die hun hele leven als beroepschauffeur hebben gewerkt nog een baan vinden in de sector is volgens hem bovendien 'gering'. "Want daar heb je natuurlijk een rijbewijs voor nodig."

Schadeclaim bij het CBR

"Ik heb bij het CBR een schadeclaim ingediend van 57.000 euro, aan onder meer gederfde loonkosten en advocaatkosten." Van Westerop - die naar eigen zeggen één keer lam achter het stuur zat - werd gepakt in zijn personenwagen. Maar omdat alcoholsloten niet in vrachtwagens konden worden ingebouwd, mocht hij daarin niet rijden en kon de beroeps- chauffeur niet werken. Van Westerop zat 2 jaar en 8 maanden thuis. 

Immateriële Schadevergoeding

Van Oosten Advocaten ziet de zaak Van Westerop - die inmiddels dolblij is dat hij weer op een truck mag rijden  - als testcase, om vast te stellen of meer cliënten recht hebben op immateriële schadevergoeding. 

In een brief die Minister Schultz van Haegen op 21 september naar de Kamer stuurde schrijft zij dat omdat het 'voor de huidige leverancier van alcoholsloten verliesgevend is geworden' het 'dus onvermijdelijk is dat het huidige alcoholslot wordt beëindigd'. 

Alcoholslot is verliesgevend

Advocaat Van Oosten noemt dit 'een dramatische vorm van goedkope politiek'. "Als het de overheid geld kost, zegt de minister ineens: dan kappen we ermee. In feite zegt zij: de verkeersdoden die wij met het alcoholslot voorkomen, willen wij niet voor onze rekening nemen."

Het volledige artikel is vandaag verschenen in oa. het AD.

Lees hier het volledige artikel over het alcoholsot >>

Overige publicaties