Veelgestelde vragen

Heb ik wel een advocaat nodig?

Gelukkig hebben we in Nederland een gedegen rechtssysteem; rechters zijn bereid om naar uw argumenten te luisteren. Rechters moeten oordelen over heel veel dossiers. Wij hebben net als de rechters die over uw zaak oordelen ervaring in honderden zaken en weten dus waar het verschil kan worden gemaakt. Omstandigheden die in uw voordeel werken zullen wij benadrukken en omstandigheden die in uw nadeel werken weerspreken we.

Wanneer wordt mijn rijbewijs ingenomen?

Uw rijbewijs kan om verschillende redenen ingenomen worden. In alle gevallen is er sprake van gevaarlijk gedrag in het verkeer. De meest voorkomende redenen voor het invorderen van uw rijbewijs zijn 1) u rijdt sneller dan de aangegeven maximale snelheid of 2) u rijdt met  alcoholpromillage van  570 ug/l of hoger (voor beginnende bestuurders geldt 350 ugl of hoger). Lees meer over invordering van uw rijbewijs vanwege snelheid of alcoholgebruik.

Staat het niet raar als ik een advocaat meeneem?

Rechters snappen dat u een advocaat meeneemt naar een zitting, want zij beseffen dat het belang van u levensgroot is. U maakt zich dus niet ‘extra verdacht’ als u met een advocaat naar de zitting gaat en u krijgt ook geen hogere boete omdat u ook een advocaat kan betalen.

Mijn rijbewijs is ingevorderd, wanneer krijg ik mijn rijbewijs terug?

Het hangt onder andere van de situatie af waarin u verkeerde toen u rijbewijs werd ingenomen. De officier van Justitie krijgt uw rijbewijs en dit kan enkele weken duren. Heeft u uw rijbewijs voor uw werk weer eerder nodig dan is het mogelijk hier een aanvraag voor te doen. Wij kunnen u hierbij helpen. Daarnaast kunnen wij ook helpen bij het terugkrijgen van uw rijbewijs wanneer de situatie het niet toe laat dat u uw rijbewijs eerder terugkrijgt.

We kijken altijd naar uw situatie en dat gebeurt in veel gevallen niet altijd bij het OM. Zo staat u sterk wanneer u een bezwaar aanvraagt of een procedure aangaat. Neem contact met ons op voor juridische ondersteuning!

Wegen de kosten op tegen de voordelen?

Wij vinden dat wij een goede prijs/kwaliteit verhouding bieden. Wij behoren niet tot de goedkoopsten, maar wel tot de besten. Voor de meeste mensen is een rijbewijs meer dan een roze papiertje/pasje, het is een essentiële voorwaarde om te kunnen functioneren in het werkende en/of sociale leven. Dat belang is moeilijk in geld uit te drukken. Door onze grote ervaring werken we efficiënt en zullen we trachten de kosten zo beperkt mogelijk te houden. Als u niet in aanmerking komt voor pro deo rechtsbijstand, dan ontvangt u van tevoren een reële inschatting van de kosten.

Kom ik in aanmerking voor pro deo rechtsbijstand?

Dit is afhankelijk van uw inkomen en vermogen en/of dat van uw partner. Via uw BSN (sofi) nummer kunnen wij eenvoudig voor u een toevoeging aanvragen. Of u in aanmerking komt voor een toevoeging kunt u zelf nagaan op de website van de Raad voor Rechtsbijstand. Op deze website kunt u vinden hoe hoog de eigen bijdrage zal zijn. Indien u een diagnosedocument aanvraagt bij het Juridisch Loket kunt u zelfs een korting krijgen op de eigen bijdrage.

Wat kan ik verwachten tijdens het psychiatrisch onderzoek, heeft het wel zin om mij hierop te laten voorbereiden?

De praktijk leert ons dat 95% van de mensen niet door het onderzoek van de psychiaters bij het CBR komen. Dit is vooral gelegen in het feit dat mensen niet weten wat hen te wachten staat tijdens het onderzoek. De psychiaters zijn ongelofelijk streng en de keuring kent een aantal valkuilen. Nu wij op de hoogte zijn van al deze valkuilen zullen wij u hiervoor behoeden, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Het slagingspercentage van door ons voorbereide personen ligt aanmerkelijk hoger.

Heeft de bijstand van een raadsman een negatief effect op het CBR/negatieve invloed op de hoogte van de boete?

Bijstand van een advocaat kan slechts in uw voordeel werken vanwege de juridische kennis en de extra controle die wordt uitgeoefend tijdens de procedure. Dit zal geen negatief effect noch een negatieve invloed kunnen hebben op de hoogte van de boete.

Hoe lang is de (maximale) bezwaartermijn die ik kan verwachten?

De ervaring leert ons dat de termijnen die in het bestuursrecht gegeven worden ten volle worden benut. U dient in ieder geval rekening te houden met een termijn van 18 weken. Het CBR geeft ons een termijn van 6 weken om in bezwaar te gaan. Vervolgens heeft het CBR 6 weken om hier op te reageren, welke termijn ze met 6 weken mogen verlengen (hetgeen ze ook regelmatig doen). Tevens kan het voorkomen dat er aanvullende informatie binnen komt, waardoor zowel aan ons als het CBR een nadere termijn wordt gegeven om te reageren. Dit heeft tot gevolg dat de termijn langer zal zijn dan 18 weken. Om sneller een beslissing af te dwingen vragen wij vaak een voorlopige voorziening aan bij de President van de rechtbank.

Mijn rijbewijs is voor de tweede keer ingevorderd vanwege alcohol. Wat kan ik nu het beste doen?

Wanneer u uw rijbewijs voor een tweede keer kwijt bent, vanwege een te hoog alcohol promilage in uw bloed, is de procedure om uw rijbewijs terug te krijgen nog complexer dan bij de eerste keer. Zo'n procedure is zonder juridische hulp een onmogelijke klus. Schakel daarom dan direct een expert in om te voorkomen dat het misloopt en u uw rijbewijs nooit meer terugkrijgt.

Hoe lang ben ik mijn rijbewijs kwijt na te hard rijden?

De officier van justitie hanteert een termijn van 10 dagen om een beslissing te maken over het wel of niet teruggeven van een rijbewijs. Wanneer dit niet binnen 10 dagen (exclusief de tijd dat het rijbewijs bij de politie ligt) gebeurt, dan krijgt u uw rijbewijs weer terug. Ook wanneer u uw rijbewijs terugkrijgt door de verstrijking van het beslissing-termijn kunt u nog wel opgeroepen worden voor een zitting. De zaak hoeft nog niet gesloten te zijn.

Wat moet ik doen wanneer mijn rijbewijs is ingevorderd en ik na 10 dagen nog geen bericht heb ontvangen?

Het klopt dat de officier van justitie binnen 10 dagen beslist of u wel of niet uw rijbewijs terugkrijgt. Dit betekent niet dat u binnen 10 dagen al bericht heeft, omdat er een paar dagen overheen gaan voordat de politie uw rijbewijs naar het CVOM heeft gestuurd. Wanneer de officier van justitie binnen 10 dagen geen beslissing heeft genomen krijgt u uw rijbewijs terug. Het is belangrijk om te weten dat de zaak hiermee niet gesloten hoeft te zijn.

Rijbewijs kwijt door verkeersovertreding in bebouwde kom: Is de boete dan hoger?

Er kan een verschil in het boetebedrag zitten wanneer de verkeersovertreding in de bebouwde kom plaats vindt. Zo is de boete voor te hard rijden in de bebouwde kom of op een locatie waar wegwerkzaamheden plaatsvinden duurder dan wanneer dit op een 80 kilometer weg gebeurt.

Ik wil mijn rijbewijs terugkrijgen na invordering van het CBR. Wat kan ik het beste doen?

U rijbewijs wordt ingevorderd door de politie en komt bij het CVOM terecht. Het CBR neem niet uw rijbewijs in, maar test u op uw rijvaardigheid. Het rijbewijs is als het ware een vergunning voor het mogen rijden en bij het CBR wordt bijvoorbeeld gekeken door middel van een cursus of iemand weer mag rijden en zijn/haar rijbewijs terug mag krijgen. Ondervindt u problemen met het CBR door bijvoorbeeld een opgelegde cursus? Wij hebben jarenlange ervaring met rijbewijs-zaken en het CBR. Schakel ons direct in bij problemen met het CBR!